Porträtt av yngre släktmedlemmar

Hjälp oss att samla in fotografier av våra föräldrar och far- och morföräldrar!

 

I det förra inlägget talade vi om porträtt av äldre släktmedlemmar, det vill säga de äldsta generationerna efter vår anfader Mathias. Där handlade det om porträtt tagna hos fotografen som oftast monterades i fotoalbum.

I detta inlägg handlar det om de yngre släktmedlemmarnas porträtt som de har låtit ta av sig själva i sin krafts dagar hos fotografen med porträtt som sattes inom glas och ram och som ställdes upp i hemmet på bordet eller i fönstret.

Då får vi inte heller glömma porträtten av deras hustrur som har stått glasade och inramade på kontoret hos dessa herrar. (Det omvända förhållandet var väl inte så vanligt på den tiden?)

Nuförtiden är det mycket lätt att fotografera av dessa porträtt med hjälp av digitalkamera och få hög bildkvalitet. Det är inte nödvändigt att plocka ut fotografiet ur ramen. Ställ upp dem nära fönstret och fotografera i dagsljus. Undvik direkt solbelysning och använd framför allt inte blixt.

Fotografera gärna lite från sidan eller uppifrån för att slippa glasblänket i ramen. De sneda vinklarna som blir går att  rätta till med hjälp av ett fotoprogram – så det är inget att bekymra sig över.

Skicka bilderna till oss med e-post som bilagor i JPEG-format. Jovisst kan det vara besvärligt för oss äldre, men de flesta har väl en son eller dotter, eller t.o.m. barnbarn, som kan hjälpa oss med den saken?

Skicka dessa bilder till Mårten Hasselrot via e-post med uppgifter om vilka de föreställer, så är vi mycket tacksamma!

Adressen är marten@hasselrot.org.

You may also like